Bouwkosten per m³ 2022 - nieuwsgierig?

De bouwkosten per m³ 2022 : Krijg vroegtijdig zicht op de bouwkosten, weg van je twijfel en onzekerheid.

20 maart 2022 - 16:00 uur - 3 minuten lezenOp zoek naar de bouwkosten per m³ in 2022

Let op! Het is 2023.

Wanneer je rond zoekt op Google zul je al snel ontdekken dat de bouwkosten per m³ in 2022 lastig te vinden zijn. Verschillende aannemers, bouwbedrijven en architecten spreken erover. Toch krijg je niet zo snel een duidelijk getal naar boven. Bij Silverwonen zijn we bekend met deze vraag en geven we je ook graag een helder antwoord. U wilt immers precies weten waar u aan toe bent en dat de Bouwkosten worden berekend aan de hand van een betrouwbare bouwkostenbegroting. In onze vorige blog spraken we over de bouwkosten per m² in 2022 maar in de oriëntatiefase / ontwerpfase beperken wij ons tot de bouwkosten per m³.

Al meer dan 25 jaar houd ik mij bezig met het ontwerpen en begeleiden van exclusieve villabouw. Silverwonen Architecten is op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de markt. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat budgetbewaking en cost-control belangrijke aspecten zijn gedurende het bouwproces.

Kostenbegeleiding zie ik dan ook als een belangrijk punt om mee te nemen in een individueel persoonlijk gesprek, afgestemd op uw wensen en al uw bouwvragen. Wij maken het inzichtelijk hoe het bouwen van uw luxe villa verloopt en geven een beeld grootste investeringen die u gaat doen. Het is dan belangrijk om grip te krijgen op het totale kostenplaatje. Geen twijfel, geen onduidelijkheden en geen stress dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht.

Nieuwsgierig naar de m³ prijzen dan wel m² prijzen? Lees hieronder verder.

Wat kunt u verwachten van Silverwonen architecten?

De bouwkosten per m³ in 2022

Ontwerpfase berekening in m³ versus m²

Zoals gezegd beperken wij ons tot de bouwkosten per m³ in de oriëntatie- en ontwerpfase. Het is zeker ook mogelijk om bouwkosten per m² te berekenen maar daarbij is het dan de vraag welke m² reken je mee en welke niet. Zo zijn de m²-bouwkosten van een woning met plat dak heel anders dan een woning met een schuine kap. De m² vloeroppervlak onder een schuine kap en onder de 150+ vloerlijn maken geen onderdeel uit van het GBO (gebruiksoppervlak) en worden ook niet meegewogen in de m²-prijs. Om bovenstaande reden is het gebruik van m³ kengetallen te verkiezen boven m²-kentallen.

Kengetal bouwkosten per m³

Laten we naar de prijzen gaan kijken wanneer we het hebben over de bouwkosten. Om dit te bepalen is een goed en degelijk kengetal voor de bouwkosten per m³ in 2022 van belang. Hieronder vind u de meest recente en betrouwbare data.

Een gemiddelde woning heeft de volgende ca. kengetallen:

  • Inhoud gemiddelde woning: ca. 650 M3
  • Vloeroppervlak gebruiksoppervlak (GBO): ca. 150 M2
  • Verblijfsruimte oppervlak: ca. 100 M2
  • Bijgebouw gemiddeld: ca. 50 M2

Bij deze kengetallen tellen we de bijgebouw m² niet mee óf benoemen wij deze onder de noemer ‘overige gebruiksruimte’.

Een luxe woning heeft al snel de volgende kengetallen:

  • Inhoud luxe woning: ca. 850 M3
  • Vloeroppervlak gebruiksoppervlak (GBO): ca. 200 M2
  • Verblijfsruimte oppervlaken: ca. 150 M2
  • Bijgebouw gemiddeld: ca. 70 M2

Bij deze kengetallen tellen we de bijgebouw m² niet mee óf benoemen wij deze onder de noemer ‘overige gebruiksruimte’.


Bouwkosten

Wil je nu weten wat de bouwkosten van je luxe woning gaan worden dan zul je de inhoud van de woning moeten vermenigvuldigen met de gemiddelde bouwkosten per m³ 2022. Silverwonen Architecten hanteert een reëel m³ - prijs voor luxe woningbouw.

De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³.

Deze prijzen zijn in 2021 sterk beïnvloedt door o.a. het gekozen installatieconcept én de aanscherpende overheidsmaatregelen waarbij vanaf 2021 de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) verplicht is voorgeschreven. Deze ontwikkeling zal zich verder in absolute zin doorzetten waarbij de krapte op de arbeidsmarkt van met name de installatiebranche een prijsverhogend effect zal teweegbrengen.

Informatie over bijkomende kosten – geen onzekerheid – geen twijfel – geen onrust !

In de bouwkosten zijn o.a. de materialen, uren, algemene kosten, bouwplaatskosten en winst en risico van de aannemer verwerkt.

De bijkomende kosten zoals de kosten voor de architect en overige adviseurs (constructeur en BENG-adviseur), een keuken, tweede badkamer, legeskosten en tuinaanleg zijn hierin nog niet verwerkt. Silverwonen heeft ruime ervaring in het opstellen van de totaal investeringskosten én de wijze waarop een kundige aannemer op verstandige wijze is te contracteren.

Ondersteuning bij keuze van dé juiste aannemer:

Aannemers worden vaak onterecht als duur of onbetrouwbaar beschouwd. Silverwonen Architecten heeft een eigen benadering die is gebaseerd op wederzijds respect voor een ieder die een zinvolle bijdrage mag en kan leveren in het bouwproces. Een eerlijke, scherpe prijs is dan niet meer dan logisch waarbij Silverwonen u adviseert in het proces om dé aannemer op een verantwoorde wijze te selecteren.

Budgetbewaking en Cost-control

Silverwonen architectuur kent de markt en de laatste ontwikkelingen. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat budgetbewaking en cost-control belangrijke aspecten zijn gedurende het bouwproces.

Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt kunt u gebruik maken van onze expertise om een schatting van de bouwkosten te krijgen. Op internet vind u veel informatie maar voor een deugdelijk en eerlijk advies adviseren wij u om met een betrouwbare expert om tafel te gaan.

Laat u inspireren

"Wij hebben voor Silverwonen Architecten gekozen, omdat hun ontwerp ons het meeste aansprak. Het totale beeld van hoe je een huis kan realiseren, sprak Silverwonen ons meer aan dan andere collega architecten. Richard Brok had onze vraag het beste begrepen. Het gevoel dat we bij het eindresultaat hebben is super. Ik zou Richard daarom zeker aanraden!”

- Theo Lekkerkerker -

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse