Slim verbouwen in tijden van stijgende bouwkosten

Slim verbouwen in tijden van stijgende bouwkosten - Waarom een architect van cruciaal belang is

Auteur: Jelle Berkhout
30 september 2023 - 14.00 uur - 5 minuten lezen

De bouwkosten rijzen de pan uit. Daarom is het transformeren van je huis door middel van een verbouwing een slimme keuze. Maar, wanneer dit niet goed gedaan wordt, kan ook een verbouwing eindigen in een financiële nachtmerrie. In deze blogpost nemen we je mee in de stappen tot een succesvolle en budgetvriendelijke renovatie.

Voordelen van verbouwen

 • Geen makelaarskosten
 • Geen notaris kosten
 • Geen legeskosten
 • Geen kosten koop grond
 • Waarde onroerende goed stijgt
 • Isolatieschil omhoog, maandelijkse lasten omlaag
 • Behoud sociale context

Nadelen van verbouwen

 • Forse verbouwing kan duur worden
 • Minder flexibel als nieuwbouw
 • Vereist goede planning & coördinatie
 • Je blijft op je huidige plek wonen

De stijgende bouwkosten

Laten we eerlijk zijn, de bouwkosten zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen. De prijzen van materialen en arbeid zijn omhooggeschoten, wat bouwen duurder heeft gemaakt dan ooit tevoren.

In plaats van ontmoedigd te raken door stijgende bouwkosten, laten we eens kijken naar de kansen die het biedt. Door slim te plannen en samen te werken met de juiste experts, kun je nog steeds je droomwoning realiseren zonder je budget te overschrijden.

Verbouwing Villa

De architect - Jouw verbouwingspartner

Wanneer je zelf niet weet waar je moet beginnen, dan is het verstandig om een architect in te schakelen. Zo heb je een gids gedurende het hele verbouwingsproces. Een architect helpt je bij het opstellen van realistische budgetten, hij maakt efficiënte ontwerpen en houdt toezicht op de bouw om ervoor te zorgen dat kosten onder controle blijven.

Verbouwen in een tijd van stijgende bouwkosten kan ontmoedigend lijken, maar met de juiste partner - een architect - kun je je droomhuis realiseren zonder je budget te overschrijden.

Villa Verbouw Wit

Architectuur en kostenbeheersing

Een ervaren architect begrijpt de nuances van kostenbeheersing. Ze kunnen creatieve oplossingen vinden die je droomontwerp behouden, zonder onnodige uitgaven. Zo kan het hergebruiken van bestaande structuren of slim gebruik maken van natuurlijk licht de kosten aanzienlijk verlagen, terwijl de esthetische waarde behouden blijft.

Het is belangrijk om vroeg in het proces met je architect te praten over je budgettaire verwachtingen. Op basis hiervan kunnen zij een ontwerp ontwikkelen dat zowel aan je wensen voldoet als binnen je financiële mogelijkheden blijft.

Bestaand Verbouwing Holten
Verbouwing Holten Oplevering

Het Verbouwingsproces

Stap 1: Mogelijkheden verkennen bestaande woning

De eerste stap is het grondig verkennen van de bestaande woning. Dit omvat het beoordelen van de huidige staat, indeling, en structuur. Je wilt begrijpen wat er potentieel kan worden verbeterd of gewijzigd.

Stap 2: Mogelijke woningscenario's opzetten

Op basis van de mogelijkheden, moet je verschillende verbouwingsscenario's overwegen. Dit omvat het ontwikkelen van nieuwe plattegronden en het overwegen van varianten op deze plattegronden. Je wilt vaststellen hoe je de ruimte optimaal kunt benutten.

Stap 3: Verkennen van bestemmingsplan mogelijkheden

Voordat je verder gaat, is het cruciaal om te onderzoeken of je plannen voldoen aan het vigerende bestemmingsplan. Dit omvat het bepalen of je project vergunningvrij kan worden uitgevoerd of dat je een bouwvergunning nodig hebt.

Stap 4: Overwegen van installatiecomponenten

Een belangrijke beslissing is wat je wilt doen met de installatiecomponenten van de woning. Dit omvat bijvoorbeeld de keuze tussen het behouden van de bestaande verwarmingsinstallatie of overschakelen naar een duurzamere optie zoals een warmtepomp. De keuze voor energievoorziening kan aanzienlijke invloed hebben op de duurzaamheid van de verbouwing.

Stap 5: Aannemer selecteren en kostenraming opzetten

Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je een aannemer selecteren die ervaring heeft met vergelijkbare verbouwingen. Op basis van jouw plannen en specificaties een kan er een gedetailleerde kostenraming opgesteld worden. Dit helpt je bij het begroten van het project en het plannen van je budget.

Deze stappen zijn cruciaal voor een succesvolle verbouwing en kunnen je helpen om je visie om te zetten in een concreet actieplan. Het is ook verstandig om samen te werken met ervaren professionals, zoals architecten en aannemers, om je door dit proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je verbouwing soepel verloopt.

De beloning van slim verbouwen

Dankzij de expertise van je architect krijg je niet alleen een prachtig verbouwde woning, maar ook gemoedsrust. Je weet namelijk zeker dat je financiën onder controle zullen blijven.

Een goed ontworpen en beheerde verbouwing kan de waarde van je huis verhogen en je investering op lange termijn beschermen. Je architect zal ervoor zorgen dat je huis voldoet aan moderne normen en toekomstbestendig is.

Silverwonen Architecten helpt je graag bij een transformatie binnen een afgesproken budget.

Afbeelding Richard
 • Villa Holten
 • Verbouwing Villa Holten
 • Verbouwing Holten Oplevering
 • Villa Holten Verbouwing
 • Verbouwing Villa Holten

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse