Rood voor rood regeling

Rood voor rood regeling - Een unieke kans voor woningkopers en boeren

Auteur: Jelle Berkhout
3 augustus 2023 - 16.00 uur - 8 minuten lezen

Wat is de rood voor rood regeling?

Met de Rood voor Rood-regeling kunt u op een financieel aantrekkelijke manier uw vervallen stallen en gebouwen laten slopen en tegelijkertijd een bouwkavel voor een nieuwe woning aanvragen. Het gaat dan om gebouwen die landschap ontsierend zijn en die een agrarische functie hebben (gehad).

De Rood voor Rood regeling is een initiatief van de overheid dat woningkopers en boeren de mogelijkheid biedt om ongebruikte agrarische bebouwing te herbestemmen naar woningbouw. Voor woningkopers is dit een geweldige kans om hun droomvilla te realiseren in een landelijke omgeving met voldoende ruimte voor comfort en privacy. Voor boeren en agrariërs betekent dit een waardevolle kans om extra waarde te creëren uithun ongebruikte schuren.

De rood voor rood regeling wordt door de meeste gemeenten in Nederland toegepast. Je kunt bij jouw gemeente informeren of je gebruik kunt maken van de regeling.


Rood Voor Rood Situatie
Rood Voor Rood Situatie Na

Voorwaarden rood voor rood regeling

De rood v Rood regeling is gebaseerd op 3 kwaliteit pijlers:

- Ruimtelijke kwaliteit
- Sociale kwaliteit
- Duurzaamheid

Rood Voor Rood Regeling

Om gebruik te maken van deze regeling moet je aan een aantal primaire voorwaarden voldoen.

 • Zo moet je een agrarisch perceel hebben met een minimumoppervlakte van 1 hectare en moet er ook minimaal 850 m2 aan agrarische bebouwing worden gesloopt.
 • De woning(en) die nieuw wordt toegevoegd moet voldoen aan de nieuwe ruimtelijke gewenste kwaliteit. Deze ruimtelijke kwaliteit is vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan icm een nieuw erfinrichtingsplan en/of een landschappelijk inrichtingsplan. (zie afbeelding hieronder)
 • Als je aan deze primaire voorwaarden hebt voldaan kunnen we voor jou een principe verzoek indienen bij gemeente. Als dit principe verzoek positief wordt beoordeeld is daarna de weg vrij om een bestemmingsplan wijziging (zie afb. aan te vragen.)
 • Pas als de bestemmingsplanprocedure is afgerond is het mogelijk om een bouwaanvraag voor de nieuwe woning(en) in te dienen
Rood Voor Rood Markering Kaart
Nieuwe Situatie Rood Voor Rood Regeling

Voordelen voor woningkopers

Misschien heb je altijd al landelijk, of in een buitengebied willen wonen. De voordelen van een net wat ruimere kavel zijn voor zowel de verkopende partij als voor de kopende evident:

 1. De landelijke omgeving: De vrijgekomen ruimte op voormalige agrarische locaties biedt een rustige en natuurlijke ambiance, ver weg van de drukte van de stad. Geniet van een prachtige landelijke omgeving voor jullie droomvilla
 2. Ruimte en privacy: De regeling biedt jouw ruime percelen aan waar je je eigen privéruimte hebt. Hierdoor kun je genieten van privacy en de mogelijkheid om een prachtige tuin of buitenruimte te creëren.
 3. Op maat gemaakt ontwerp: Met de rood voor rood regeling kun je een op maat gemaakte villa laten ontwerpen die volledig voldoet aan jouw wensen en behoeften. Samen met Silverwonen architecten creëer je een unieke woning
 4. Duurzaamheid en recycling: De regeling stimuleert duurzaamheid door het hergebruiken van bestaande agrarische gebouwen. Door oude schuren te transformeren in woningen wordt verspilling voorkomen en kan de impact op het milieu worden verminderd
Rood Voor Rood Regeling Markering

Met de Rood voor Rood regeling kunnen we een dergelijk initiatief waarmaken. Samen met Silverwonen kunnen we dit vooraf bespreken om daarna een scan te laten maken om af te bezien of je in aanmerking komt voor deze regeling. Bij een positieve uitkomst gaan we daarna aan de slag om de procedure voor te bereiden en op te starten.

Rood Voor Rood Gebied Woningbouw

Voordelen voor boeren en agrariërs

Heb jij als boer of agrariër van het land, een schuur die niet langer wordt gebruikt voor agrarische doeleinden?

Dan biedt de Rood voor Rood regeling jou de kans om je bestaande erf om te zetten tot een nieuw woonerf en de bestaande schuren te slopen voor een of meerdere woningen.

Hoe mooi zou het zijn om te zien dat je oude stallen via deze regeling toch weer tot nut zijn en nieuw perspectief biedt. Zo draag je bij aan iets moois dat ook de lokale woningmarkt verrijkt. Tegelijkertijd profiteer je van:

 1. Extra inkomsten: Voor jou betekent de rood voor rood regeling een mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Het herbestemmen van ongebruikte agrarische gebouwen voor woningbouw levert immers geld op.
 2. Waardevermeerdering van eigendom: Door een ongebruikte schuur te herbestemmen tot een woning kan de waarde van jouw agrarische eigendom aanzienlijk toenemen. Dit kan gunstig zijn voor de algehele financiële situatie van je boerderij of je agrarische bedrijf.
 3. Toekomstbestendigheid: Kijkende naar de opkomende wetten en regelingen zou het zomaar kunnen dat je agrarische activiteiten in de toekomst afnemen. Dankzij de herbestemming profiteer je van de waarde van de onroerend goed investering.
 4. Landschappelijke inpassing: Door te voldoen aan de landschappelijke inpassing eisen, kan jouw boerderij de harmonie tussen de nieuwbouw en het landschap verbeteren. Op deze manier draag je bij aan een betere ruimtelijke kwaliteit.

De rood voor rood procedure

Het proces van de Rood voor Rood regeling omvat enkele belangrijke stappen voor zowel woningkopers als boeren. Het begint met het onderzoeken van de mogelijkheden op het gebied van bestemmingsplannen en vergunningen. Silverwonen Architecten begeleidt je graag bij het indienen van de aanvraag en zorgt ervoor dat het hele proces soepel verloopt.

Het bestemmingsplan en de materialisering

Bij de Rood voor Rood regeling is het bestemmingsplan essentieel. Wij helpen je bij het begrijpen van de mogelijkheden en beperkingen van het bestemmingsplan, zodat jouw droomvilla passenbinnen de geldende regelgeving past. Daarnaast bieden we verschillende materialisering opties om ervoor te zorgen dat jouw villa duurzaam, esthetisch en van hoge kwaliteit is.

Rood Voor Rood Procedure

Conclusie rood voor rood regeling

De Rood voor Rood regeling biedt woningkopers én boeren/agrariërs een unieke kans om hun droomvilla te realiseren op voormalige agrarische locaties. Als architectenbureau staan we klaar om je te begeleiden bij het hele proces en om een prachtige villa te ontwerpen die perfect bij jou past. Heb je vragen of wil je net iets meer weten, aarzel niet om contact met ons op te nemen en om samen de mogelijkheden te verkennen.

Ben je een (potentiële)koper van een van de percelen die dankzij de rood voor rood regeling tot stand is gekomen, dan informeren wij je graag over de diverse nieuwbouwmogelijkheden die passend zijn binnen het gestelde budget. Ook vertellen we je dan graag de mogelijkheden die regelingen tav vergunningvrij bouwen bieden.

Rood Voor Rood Woning

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse