Weelde van Vrijheid

  • Weelde Van Vrijheid 1
Status
Gerealiseerd
Ontwerp
Hedendaags
Oppervlakte
BVO | 175²
Inhoud
Hoofdgebouw | 700 m³
Landelijk wonen in een weelde van vrijheid

In het Twentse coulissenlandschap tegen een beschermd natuurgebied is er een weelde van vrijheid. Die beleving is gevangen in de landelijke woning die Jos en Willeke realiseerden op een paar honderd meter van hun vorige woning. Hun woning beviel zo goed dat ze architect Richard Brok van Silverwonen de indeling daarvan als uitgangspunt meegaven. Het resultaat is alsnog een unieke woning.

Twente is bekend om de rust en gemoedelijkheid, maar wij kunnen daar bij ons bezoek aan de woning van Jos en Willeke aan toevoegen dat er ook veel open, maar beschutte ruimte is. Daar komen we namelijk in terecht als we aan komen rijden en de auto op de ruime parkeerplaatsen op eigen terrein kwijt kunnen. We zijn dan al langs de woning gereden. We zien een geschoren rieten kap met aluminium in de nok. Zoeken naar de entree is niet nodig, want die dient zich aan bij de vooruitstekende gevel onder het puntdak in het midden. De risaliet om de voordeur is ingetogen, maar de ver uitstekende overstekken en de raampartij met grote lamellen maken het aanzicht imposant. Dat ensemble komt op meer punten in het dak van zowel het hoofdgebouw als het bijgebouw terug, waardoor er een eenheid ontstaat. Dat is ook door het metselwerk met een steen van antraciet die helemaal is doorgetrokken.

De imposante entree blijkt een aankondiging te zijn van de hoge en ruime hal met een lijnenspel naar boven toe. Na de hal kunnen we links via een korte gang met brede taatsdeur naar de woonkamer, maar Willeke en Jos leiden ons meteen naar rechts. Daar is de woonkeuken met grote eettafel waar ze het liefste zitten. Hier kunnen ze ook aanwijzen dat hun vorige woning een paar honderd meter verderop staat.

Jos: "We waren daar de eerste en hadden lange tijd geen andere woningen om ons heen. Toen de wijk alsnog werd volgebouwd, waren we die vrijheid gewend. Toen we hoorden dat deze plek te koop kwam, zagen we weer mogelijkheden om te wonen in een weelde van vrijheid.” Willeke: “De vorige woning beviel op zich goed, dus hebben we die als uitgangspunt genomen. De woonkamer is net zo groot. De keuken wilden we iets gezelliger en niet zo megagroot. De woonkeuken gescheiden van de woonkamer is Twents gebruik. We hebben een soort knusheid om ons heen gecreëerd.” De keuken grenst aan de achterzijde aan een inpandige veranda. Deze kan met een screen met doorzichtig zeil worden afgesloten, waardoor er een soort tuinkamer ontstaat. De plek is logisch, want hier vandaan gaat de achtertuin over in een weiland en is er op zo’n honderd meter zicht op de bosrand van een beschermd natuurgebied. Voor de stijl van de woning oriënteerden ze zich op Pinterest, waarbij ze uitkwamen op een woning die was ontworpen door Silverwonen.

Interieur Woonhuis Deurningen
Trap Woonhuis Deurningen
"De risaliet om de voordeur is ingetogen, maar de ver uitstekende overstekken en de raampartij met grote lamellen maken het aanzicht imposant."

Architect Richard Brok wist hun wensen om te zetten naar een woning die past in die weelde van rust en vrijheid. Jos: “Richard heeft ook de projectbegeleiding en het procesmanagement gedaan. Het ontwerp week af van de voorwaarden van het bestemmingsplan, maar Richard heeft de bouwaanvraag toch rond gekregen.” Voor het interieur schakelden ze de interieurstyliste van House of Decoration in die hun vorige woning ook had gedaan. Door haar adviezen is het wel herkenbaar, maar toch een ander interieur geworden.

Willeke: “We konden onze oude meubels meenemen. Toch krijgen we van bezoekers de opmerking dat het nieuwe meubels zijn.” Op de hele begane grond hebben ze gekozen voor RAW stones. Willeke: “Het lijkt op een kasteelvloer. Het maakt het hele interieur meteen landelijk en stoer.” De bouw lieten ze uitvoeren door de lokale aannemer Braakhuis, die veel ervaring heeft met de bouw van landelijke woningen. Het hele proces van ontwerp naar bouw is ze goed bevallen, waardoor ze nog meer genieten van hun woning. Willeke: “We leven hier in een heel andere wereld.” Architect Richard Brok wist hun wensen om te zetten naar een woning die past in die weelde van rust en vrijheid.

“De kap is in de hal helemaal open gehouden. Op de bovenverdieping is er een spel van schuine lijnen ontstaan.”

De architect aan het woord

Richard Brok is directeur van architectenbureau Silverwonen. “Deze woning is een mooie resultante van een goed en constructief proces waarbij de afstemming met de gemeente en opdrachtgever plezierig is verlopen. Het ontwerp is zorgvuldig en afgewogen. Zoals zo vaak in buitengebieden is de omvang van de woning begrenst tot maximaal 750 kubieke meter. Er stond een oude karakteristieke kleine boerderij die eraan toe was om te worden gesloopt. De nieuwbouw zou op dezelfde locatie moeten worden gerealiseerd. De bouwvlek is op verzoek van opdrachtgever en architect door de gemeente aangepast en verplaatst zonder onnodig oponthoud van het totaale proces. Binnen dit kader is er een ‘stoere’ woning gerealiseerd die passend is in het mooie maar ook kwetsbare buitengebied van deze locatie. Stoer door onder andere de betonnen omkadering van de eiken voordeur en de robuuste antraciete baksteen wat dan weer in balans is gebracht door toepassing van de fragiele horizontale aluminium lamellen. De architec- tuur van deze woning is afgestemd op een eerder door Silverwonen ontworpen en gerealiseerde wit gestuukte villa die is gerealiseerd in Maarssen. In het buitengebied is de kleur wit in het landschap nogal dominant aanwezig. Vandaar dat wij hier hebben gekozen voor een donker antraciete baksteen. In overleg met de tuin- en landschapsarchitecte is er ook een terras aan de voorzijde gerea- liseerd, waardoor het hele plan in kwaliteit is toegenomen.”

The heart of living schreef een prachtige stuk over de realisatie van deze exclusieve villa.

  • Woonhuis Deuringen Zijaanzicht
  • Vooraanzicht Woonhuis Dueringen
  • Zijaanzicht Woonhuis Deuringen

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse