Traditioneel modern stijlelement

  • Traditioneel Modern Stijlelement Slider 1
  • Traditioneel Modern Stijlelement Slider 2
Status
Gerealiseerd
Ontwerp
Modern
Oppervlakte
BVO | 305 m²
Inhoud
Hoofdgebouw | 1463 m³
Traditioneel modern stijlelement

In een landelijk dorpsstraatje waar monumentale boerderijen worden afgewisseld met woningen in verschillende stijlen staat een woning die daar op natuurlijke wijze een toevoeging aan is. De woning valt op door de combinatie van traditionele en moderne stijlelementen en materialen. Dat maakt het tot een moderne woning met een traditioneel jasje waarin het beste van verschillende werelden harmonieus is samengebracht.

Voordat we de bewoners Theo en Corry achter in de serre ontmoeten, staan we wat langer dan gebruikelijk stil bij de voorgevel. Die vertelt eigenlijk al het verhaal dat we zo dadelijk van de bewoners horen. We zien traditionele materialen als riet, hout en steen. We zien ook moderne materialen als zink en aluminium. Strakke lijnen scheiden gevelvlakken die ieder hun eigen karakter hebben. In het hoofdgebouw heeft de traditionele stijl net iets meer de overhand. De entree is de overgang naar het bijgebouw dat een uitgesproken moderne vorm heeft. Scherpe lijnen maken een duidelijke verdeling van de gevelvlakken die ieder een eigen karakter hebben, waardoor er een balans ontstaat.

De balans is in meer opzichten in de hele woning aanwezig, zo krijgen we van Theo en Corry uitgelegd. Theo: “We woonden in het buitengebied en overwogen om daar het een en ander te verbouwen. Maar dit is mijn geboortegrond en ik heb emotionele herinneringen aan de plek. We konden hier een woning met al onze wensen realiseren.” Die wensen liepen wel enigszins uiteen. Theo houdt van traditioneel, Corry van modern. Dat moest zo worden gecombineerd dat het eindresultaat in de landelijke omgeving en het dorpse straatbeeld paste. Architect Richard Brok van Silverwonen slaagde erin om de situatie en de voorkeuren van Corry en Theo tot een ontwerp te brengen waarin ook nog alle wensen pasten.

Theo over het resultaat:

“Het is nogal een opgave om ons totaal verschillende smaken samen te brengen. Silverwonen heeft dat op een mooie, harmonieuze wijze gedaan, waardoor wij ons allebei hier helemaal thuis voelen.”

In het midden is een grote keuken met kookeiland. Aansluitend is een eetkamer in een glazen erker. Daar vandaan is er een doorgang naar de televisiekamer aan de voorzijde. In het bijgebouw is een werkkamer. Achter is de slaapkamer met een badkamer in hotel-sjieke stijl. In de kelder is een wijnkelder in Toscaanse stijl. Dit hele ensemble noemen ze zelf het privédeel. Het zijn ruimtes in menselijke maat waar het met vier tot zes mensen comfortabel is. Die menselijke maat was ook bedacht voor de veranda. Corry: “Tijdens de bouw bedachten we dat die wel iets groter zou kunnen. Vervolgens ontstond het idee van de glazen wand die helemaal opengevouwen kan worden. Daardoor is het een ruimte geworden waar we met grote gezelschappen verblijven.”

Tijdens de bouw bedachten we dat de veranda wel iets groter zou kunnen. Vervolgens ontstond het idee van de glazen wand die helemaal opengevouwen kan worden.

Achter de woning is nog een garage die ruim genoeg is voor drie of vier auto’s. Theo: “We hebben het met hout laten bekleden om het niet als een garage eruit te laten zien.” Ze hebben bevriende bouwkundige Wim Bogerd het hele proces van ontwerp en bouw laten begeleiden en de woning laten bouwen door een bouwbedrijf in de buurt dat ze goed kennen. Voor het interieur hebben ze interieurarchitect Eric Kant ingeschakeld. Die heeft ze ook begeleid bij de keuze voor de hoogwaardige materialen. Theo: “We houden allebei van natuursteen en hout. Overal hebben we mahonie toegepast in combinatie met brons en natuursteen. Het blad van het kookeiland is van de natuursteen capolavoro.” Enkele wanden zijn ook bekleed met leer. Ook de lift is van buiten bekleed met leer om deze niet te veel als lift op te laten vallen. Architect Richard Brok van Silverwonen wist de inbreng van de bevriende bouwkundige en de interieurarchitect op waarde te schatten om het beste uit zijn ontwerp te halen. Theo over het resultaat: “Het is nogal een opgave om ons totaal verschillende smaken samen te brengen. Silverwonen heeft dat op een mooie, harmonieuze wijze gedaan, waardoor wij ons allebei hier helemaal thuis voelen.”

Buitenkant Veranda

Architect aan het woord

“Ik vind dit een geslaagde woning omdat wij, ondanks de complexe regelgeving vanuit het bestemmingsplan en het wensenpakket van de opdrachtgever, erin zijn geslaagd om een eigentijdse woning te realiseren. Om tot een ontwerp te komen ga ik altijd eerst naar de locatie kijken. Dat is in dit geval een karakteristiek dorp met diverse bouwstijlen. De kavel is bovendien tegenover een prachtige monumentale boerderij. Het is een prachtige, maar ook kwetsbare omgeving waar ik in het ontwerp met respect mee om wilde gaan. Tegelijk wil ik ook het bestemmingsplan doorgronden om te weten wat er wordt bedoeld met de voorwaarden. Maar het belangrijkste is de relatie met de opdrachtgever. Ik had met deze opdrachtgevers een klik, omdat ze selfmade ondernemers zijn. Dat past mij wel. Maar ze hadden ook tegenstrijdige smaken. Dat bij elkaar was een pakket waarin ik de balans heb gezocht. Bij de uitvoering was er de samenwerking met de bevriende bouwkundige, de bouwer die de opdrachtgever heeft aangedragen en de interieurarchitect. Daarbij hebben we duidelijke afspraken kunnen maken wie waar verantwoordelijk voor was om elkaar niet voor de voeten te lopen. Het resultaat is een moderne woning in een traditioneel jasje dat is geïnspireerd op het dorp.” Richard Brok, directeur van Silverwonen Architecten.

  • Buitenkant Veranda 2
  • Binnenkant Veranda

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse