Modern verborgen pareltje

  • Modern Verborgen Parel Slider 3
  • Modern Verbogen Parel Slider 2
Status
Gerealiseerd
Ontwerp
Modern
Oppervlakte
BVO | 397 m2
Inhoud
Hoofdgebouw | 1072 m³
Modern verborgen parel

Toen Jaimy en Nicole de kans kregen om in een bestaande villawijk een groot kavel te kopen, besloten ze om er een woning te realiseren die meteen voor honderd procent goed is. Het werd iets groter dan aanvankelijk de bedoeling was, maar daardoor is het wel een familiehuis geworden die een moderne versie is van het huis ernaast. In Amstelveen staan enkele klassieke villa’s bij elkaar aan een doodlopend straatje met een eigen dorps karakter.

De woning van Jaimy en Nicole valt op doordat deze duidelijk moderner is. Het is te zien aan allerlei elementen. Het spel van scherpe lijnen verdelen de gevels in duidelijke vlakken. Wit gestuukte vlakken overheersen, de gemetselde en houten delen maken het speels. Door de vlakverdeling is er optisch in het midden een symmetrische hoofdvorm met een verticale topgevel. De aanbouwen aan weerszijden brengen evenwicht aan het geheel. De rieten kap heeft door de aluminium nok en de scherpe, brede overstekken een moderne uitstraling. De voordeur is enigszins gecamoufleerd in het vlak van verticaal hout, maar door de positie in de gevel voelt het logisch dat hier de entree is.

Het wijkje is ruim opgezet met veel groen en rust, waardoor Jaimy het een verborgen pareltje noemt. Hij kent het goed, want hij is opgegroeid in de woning die naast deze woning staat. “Hier stond een oude woning op, die het niet meer waard was om in te investeren. Zo’n mooie en unieke plek verdient het om er iets moois op te zetten." We wisten ook wel wat we mooi vonden. Dat is een rieten kap en zoveel mogelijk witte gevels. Maar dan zijn er nog ontzettend veel vragen: hoeveel kamers? Hoe groot moet de keuken worden? Wat is een logische indeling?”

Jaimy en Nicole klopten bij architectenbureau Silverwonen aan, omdat directeur Richard Brok de woning van Jaimy’s ouders twintig jaar geleden had ontworpen. Die woning nam Brok als vertrekpunt voor het ontwerp. Jaimy: “De stijl is wat moderner, maar de indeling is in grote lijnen hetzelfde geworden. Toen we gingen tekenen, werd het steeds iets groter. We wilden een woonkeuken met een eettafel voor acht personen in het verlengde van het kookeiland. Als je één ruimte wat breder of langer maakt, dan werkt dat in alles door, omdat de verhoudingen moeten kloppen. De nok- en goothoogte bleken hoog genoeg om de zolder als extra woonlaag met een slaapkamer en badkamer in te richten. Hier kan familie uit het buitenland verblijven. Het is daardoor een familiehuis geworden.” Hoewel ze de gevels het liefst allemaal wit gestuukt wilden, werden ze overtuigd dat metselwerk met de moderne, langwerpige steen een goede toevoeging zou zijn.

"De verticale kopgevel in het stoere wit en met de brede overstekken vraagt nadrukkelijk de aandacht. De aanbouwen zitten in een spel van de juiste verhoudingen."

In het ontwerp lette Jaimy steeds meer op de details. De trappen moesten recht en boven elkaar zijn. De plinten vallen als een bies weg in de wand. Een zwevend plafond met indirecte verlichting maken de woonkamer sjiek. De zachte kleuren van de wanden samen met de houten vloer in visgraatmotief maken het warm. De 280 centimeter hoge plafonds horen bij de maatvoe- ringen van de ruimten.

Het bijzondere stucwerk boven het bad en het cappuccino marmer van de wasmeubels maken de badkamer luxe. De woning is gebouwd door een bouwbedrijf die Jaimy en Nicole goed kende. Hoewel het ontwerp tot in detail was uitgewerkt, was het tijdens de bouw nog mogelijk om aanpassingen te doen.

"Het is nogal een opgave om ons totaal verschillende smaken samen te brengen. Silverwonen heeft dat op een mooie, harmonieuze wijze gedaan, waardoor wij ons allebei hier helemaal thuis voelen.”
Wit Gestuukte Muren

Architect aan het woord

“Deze woning is een mooie verjonging van de woning die ik twintig jaar geleden op de kavel ernaast voor de ouders heb mogen ontworpen. Het laat zien hoe wij als architecten met de tijd meegaan en goed luisteren naar de opdrachtgevers. In dit geval zijn het jonge mensen die een woning willen waar ze tientallen jaren in willen blijven wonen. Daar past een passende en een modernere stijl bij. Het is allemaal wat strakker en minder zacht met scherpe lijnen en symmetrie. De verticale kopgevel in het wit en met de brede overstekken vraagt nadrukkelijk de aandacht. De aanbouwen zitten in een spel van de juiste verhoudingen. Bij zo’n volume zijn verhoudingen belangrijk. Dat begint allereerst met de plattegrond. Ik begin steevast met een kwalitatief goede plattegrond. De opdrachtgevers zijn met respect voor de maatverhoudingen in het ontwerp omgegaan. De keuze voor de materialen is altijd in goed overleg met mij gedaan. Dit zie je terug in onder andere de bakstenen en het chique bekledingsmateriaal van donkergrijze vezelcemetenplaat aan de bijgebouwen. De woning is dan iets groter, maar als ik de eerste schetsen erbij pak, is er niet zo heel veel verschil met het eindresultaat. Ik vind de woning mede geslaagd doordat die goed in de setting van de kavel en de omgeving past.” Richard Brok, directeur van Silverwonen Architecten."

The heart of living schreef een prachtige stuk over de realisatie van deze exclusieve villa.

Binnenkant Keuken Parel

Interesse? Neem contact met ons op

In een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis nemen we graag alle mogelijkheden met u door.

Interesse